Esko Kiviranta- Edustajasi Eduskunnassa -

Sote-uudistus törmää perustuslakiin

Orpon sote-työryhmän esitys hyväksyy tosiasiassa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjäksi vain vähintään 50 000 asukkaan kunnan, käytännössä alueen keskuskaupungin. Näin on siitä huolimatta, että työryhmän esitys sisältää kokoelman eri asukaslukurajoja, jotka määräisivät kuntien roolin sosiaali- ja terveyspalveluasioissa. Esimerkiksi isäntäkunta Turun renkikunnat Kaarina ja Raisio eivät ilmeisesti saisi järjestää perustason sosiaali- ja terveyspalveluja, vaikka ne kumpikin hyvin täyttävät työryhmän esityksessä ratkaisevaksi sanotun 20 000 asukkaan rajan. Näin voi päätellä niistä moninaisista ehdoista, joita asialle on asetettu.

Hallituksen tarkoituksena on käyttää sosiaali- ja terveyspalvelujen hallintouudistusta kuntarakenneuudistuksen kantorakettina. Käytännössä sote-esitys ei kuitenkaan näyttäisi palvelevan tätä tavoitetta. Esimerkiksi Turun kaupunkiseudun erityiseen kuntajakoselvitykseen joutuvien kuntien kannattaa olla passiivisesti touhussa mukana ja pitää selvänä, että Kaarinan, Raision ja Naantalin kunnalliset päättäjät ovat sen verran fiksuja, etteivät salli kuntiensa yhdistämistä Turkuun. Samoin lienee selvää, etteivät Kaarina, Raisio ja Naantali halua sote-alueratkaisussa isäntäkunta Turun renkikunniksi.

Työryhmänsä työn aikana puheenjohtaja Orpo antoi ymmärtää, että työryhmän hankaluutena oli oikeastaan vain perustuslaki. Orpo olisikin halunnut tehdä perustuslakivaliokunnasta lainvalmisteluelimen. Hän olisi halunnut kysyä perustuslakivaliokunnalta ennakkokannanottoa esityksen perustuslainmukaisuudesta. Suomen perustuslain mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunta kuitenkin tutkii lainsäädäntöprosessin osana hallituksen esityksen perustuslainmukaisuuden ja määrittelee oikean säätämisjärjestyksen. Tässäkin siis ongelmaksi muodostui perustuslaki. Nähtäväksi jää, miten Orpon työryhmän esityksen pohjalta valmisteltava hallituksen esitys sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä pärjää perustuslain kanssa.

Helsingin Sanomissa 10.5.2013 pitkän linjan valtiosääntöasiantuntija, professori Kaarlo Tuori tyrmää täysin työryhmän työn ja epäilee, että hallitus toivoo perustuslakivaliokunnan muuttavan tulkintaa kunnallisesta itsehallinnosta. Myös toinen perustuslakivaliokunnan käyttämä valtiosääntöasiantuntija, professori Olli Mäenpää arvelee, että työryhmän esitys on vaikeuksissa perustuslakivaliokunnassa.

Ongelman ydin on, miten pienille renkikunnille taataan vaikutusmahdollisuudet, jos niiden sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään sote-linjausten mukaisesti suuren isäntäkunnan järjestettäväksi, sillä perustuslaissa kunnille on taattu itsehallinto. Yli puolet renkikuntien budjeteista alistettaisiin käytännössä sote-alueen isäntäkuntana toimivan keskuskaupungin määräysvaltaan.

- Esko Kiviranta
Varsinais-Suomen vaalipiiri