Esko Kiviranta- Edustajasi Eduskunnassa -

Sote-uudistuksesta kuntauudistuksen kantoraketti

Hallitus käyttää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen uudistusta kuntarakenneuudistuksen kantorakettina. Hallituksen ajamassa isäntäkuntamallissa keskuskaupunki, kuten Turku, saisi käytännössä valtapiiriinsä yli puolet sote-alueen kuntien budjeteista. Keskuskaupunki voisi käytännössä päättää yksin, miten se rahastaa sote-alueen muita kuntia. Tämä voisi loukata perustuslain takaamaa kuntien itsehallintoa.

Samaan aikaan valtio pienentää jyrkästi ja kasvavasti kunnille maksamiaan palvelujen rahoitusosuuksia. Valtionosuudet ovat perustuslain suojaamia. Valtionosuuksien leikkaamisen perustuslaillisuus tulisi tutkia jo kuntarakennelain käsittelyn yhteydessä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Tämän asian käsittelyä ei saa lykätä vuoden 2015 alusta voimaan tulevaksi suunnitellun valtionosuusuudistuksen yhteyteen. Valtio ei saa vetäytyä perustuslain mukaisesta rahoitusvastuustaan, joka seuraa sen kunnille antamista tehtävistä. Valtionosuuksien pienentämistä ei saa käyttää kuntarakenneuudistuksen peukaloruuvina.

Kuntarakennelain eduskuntakäsittelyyn hallitus on varaamassa vain runsaan kuukauden. Tämäkin aika on käytettävissä vain sillä edellytyksellä, että Orpon työryhmä saa työnsä valmiiksi aikataulussa eli toukokuun puoliväliin mennessä. Eduskunnan on tiedettävä sote-uudistuksen sisältö kuntarakenneuudistusta käsitellessään. Hallitus on syystä hädissään. Orpoa ei käy kateeksi.

Hallituskoalitio on valmis maksattamaan kansalaisilla kovan hinnan vahvan peruskunnan uudistuksestaan. Sote-uudistuksesta hallitus teettää jatkuvasti uusia malleja, mutta niille kaikille on tähän asti ollut yhteistä väärä suunta. Ne vievät taloudellisesti kalliimpaan suuntaan ja samalla heikentävät terveyspalveluja. Hyvin toimivia sairaanhoitopiirejä ei ole järkevää purkaa, mutta hallitus on kuitenkin ilmoittanut tekevänsä sen. Sellaisia vahvoja peruskuntia ei ole näköpiirissä, että ne pystyisivät hoitamaan hyvin toimivien sairaanhoitopiirien tehtävät.

Suomen tulevaisuuden suuret haasteet liittyvät siihen, että huoltosuhteemme heikkenee lähivuosikymmeninä voimakkaasti. Mikään hallinnollinen uudistus ei pysty korjaamaan tätä ongelmaa. Kehittämällä loputtomasti erilaisia kunta- ja sote-uudistuksen hallintomalleja hallitus vain hukkaa rajallista aikaansa, jolle olisi parempaa käyttöä. Hallituksen tulisi keskittyä siihen, kuinka ihmisiä saadaan töihin, jaksamaan töissä pidempään ja tekemään työtä tuottavammin.

- Esko Kiviranta
Varsinais-Suomen vaalipiiri